×
gsdg

Tee Se Itse -haukiperukkeet

Kunnollisen haukiperukkeen tarkoitus on estää haukea puremasta siimaa poikki. Eli sen pitää kestää toistuvaa kontaktia hauen satojen veitsenterävien hampaiden kanssa ja olla niin pitkä, ettei suurikaan hauki yllä itse siimaa järsimään. Käyttötarkoituksesta riippuen tämä tarkoittaa 20-60 sentin pituutta.
Käyttötarkoituksesta riippuu myös materiaali. Jos kohdekalana on hauki, kaapelin paksuus määräytyy käytettävien vieheiden mukaan: iso jerkki ui raskaankin perukkeen kanssa, kun taas perinteisen Krokkarin eteen voi kiepauttaa kevyemmän vaijerin.

Perukkeen ja leikarin valinnalla voidaan myös vaikuttaa uistimen uppoamisnopeuteen. Varsinkin kylmän veden aikaan tai huonolla syönnillä pienikin muutos uppoamisnopeudessa voi aikaansaada ison eron saaliissa.

Haukiperukkeet

Puhtaasti hauenkalastukseen tarkoitettu peruke on yleensä tehty yksisäikeisestä titaanilangasta, jonka vetolujuus on noin 25-35 kiloa (50-75 lbs). Titaanilanka on ohuenakin täysin hampaankestävä, vetolujuutta tarvitaan siksi, että uistin uskalletaan tarpeen tullen repiä irti kaisloista.
Materiaalin heikkous on yksisäikeisen metallilangan väsyminen, jolloin peruke ajan myötä katkeaa. Paksumpi materiaali kestää rasitusta pidempään ja oikein rakennetun perukkeen käyttöikä on kymmeniä kalastuspäiviä.

Titaaniperukkeet rakennetaan yleensä holkeilla. Solmiakin materiaalia voi, mutta solmusta tulee iso ja usein terävä langanpää tekee käsiin haavoja.

Kevyempiä perukkeita käyttävä hauestaja tekee purusuojan joko vähintään millisestä fluorocarbonista tai vetolujuudeltaan 20-40 kilon teräspunoslangasta. Nämä materiaalit ovat notkeampia ja peruke on helppo tehdä solmimalla vaikka vesillä. Näiden etuna on myös keveys.

Allbright-solmulla suoraan siimaan solmittu peruke on kevyt, mistä on etua esimerkiksi matalassa tai erittäin kylmässä vedessä kalastettaessa. Pienikin muutos perukkeet painossa muuttaa nokkalevyttömän jerkin uintisyvyyttä.

Titaaniperuke:

  • (1) Titaaniperukkeen tarveaineet: titaanilankaa sopivan mittainen pätkä, kaksi 0,8-1,2 mm holkkia, leikari, tukeva viehelukko ja pätkä kutistesukkaa tai ilmastointiteippiä. Työkaluiksi hankkeeseen tarvitaan crimppauspihdit holkkien kiinni puristamiseen ja sivuleikkurit langan katkomiseen. Kiusaus painella holkki kasaan sivuleikkureilla on suuri, mutta niin on myös riski titaanilangan murtumisesta. Sen yleensä huomaa langan yllättävänä katkeamisena kesken käytön.

Kuvateksti: TSI-hauenkalastajan työkalut ja tarvikkeet, crimppauspihdit holkkien puristamiseen, sivuleikkurit ja kärkipihdit. Järeitä lukkoja ja leikareita, 1,2 mm holkkeja titaanilangalle ja 1,0 mm tuplaholkkeja fluorolle, itse perukelankoja tietysti unohtamatta.

  • (2) Pujota myös perukelangan vapaa pää holkin sisään ja kiristä silmukka sopivan kokoiseksi langasta vetämällä.
  • (3) Purista holkki kasaan. Perukeholkeille tarkoitetuissa crimppauspihdeissä on yleensä neljä puristuspistettä. Kunnollisilla pihdeillä holkki saadaan puristettua tiukaksi holkin sisällä olevaa lankaa vaurioittamatta.

Kuvateksti: Holkkien puristamiseen tarkoitetut crimppauspihdit ovat erinomainen apuväline holkkien puristamiseen. Vaikka kuinka mieli tekisi, unohda tongit ja sivuleikkurit.

  • (4) Toista sama perukkeen toisessa päässä. Jos käytät kutistesukkaa viimeistelyyn, muista pujottaa pätkä sukkaa perukkeeseen ennen leikaria.
  • (5) Leikarinpuoleiseen päähän on hyvä laittaa pätkä kutistesukkaa tai ilmastointiteippiä ettei siima pääse kiepahtamaan silmukan taakse, holkin terävää reunaa vasten.

Kuvateksti: Titaaniperukkeen yläpään holkki kannattaa suojata pätkällä kutistesukkaa. Tällä estetään siiman kiepahtaminen silmukan taakse holkin terävää reunaa vasten.

  • (6) Sido peruke siimaan ja kiepauta viehe kiinni. Heitä ja kelaa.

Kuvateksti: TSI-haukiperukkeet potretissa. Vasemmalla kaksi titaaniperuketta, keskellä 0,90 mm solmittu ja holkilla kasattu fluorocarbonperuke ja oikealla kirjoittajan suosikki, poistolaarista pelastettu monninkalastukseen tarkoitettu solmittava 0,75 mm kevlarpunos.
Titaaniperukkeeseen tulee leikari ja ns. kevytperukkeet solmitaan suoraan siimaan Allbright-solmulla.

Kuvateksti: Titaaniperuke ja leikari ovat suoraan siimaan solmittua kevyttä perukelankaa raskaampia ja varsinkin jerkillä kalastettaessa tämä näkyy uppoamisnopeudessa ja uintisyvyydessä. Jos mukana kulkee kaksi settiä, käytä niissä erilaisia perukkeita. Kasvuston liepeillä titaani vie vieheen hiukan syvemmälle saman vieheen toimiessa vitaikon päällä kevytperukkeella tarjoiltuna. Joskus pienikin ero uppoamisnopeudessa voi olla ratkaiseva!

Teksti ja kuvat: Teemu Koski