×
gsdg

Jigipäällä mateita pilkkimään

Monen vastuullisen mateenpilkkijän ykkösvalinta on mademorri. Kyseessä on joko varta vasten mateenpilkintään valmistettu jättimormuska, tai suurikokoinen jigipää, joka on muokattu mateenpilkintää varten.

Itse käytän mateenpilkinnässä juuri näitä isoja, 60-80 grammaa painavia jigipäitä. Tämän painoisen jigipään pompottelu kovaa pohjaa vasten, saa jään alla aikaan melkoisen värähtelyn. Kun pilkin koukkuun vielä lisätään syötiksi hyvältä tuoksuva kalanpala, on mateen vaikea vastustaa houkutusta. Syötin ja myös saaliin pysyvyyden parantamiseksi kannattaa jigipäähän lisätä stinger-koukku. Sopiva koukkukoko löytyy väliltä 6-4.

Lisähuomiota voi yrittää herättää erilaisin pikkukonstein, joista yleisin on jigipään maalaaminen joko valkoisella tai fosforivärillä. Jigipäähän voi myös lisätä erilaisia houkuttimia; esimerkiksi siimalenkkiin voi kiinnittää lippauistimesta irrotetun lipan tai siimaan voi pujottaa pimeässä loistavia fosforihelmiä. Muista kuitenkin laittaa stoppari helmien yläpuolelle, etteivät ne nouse siimaa pitkin ylös.

Loppu on kiinni paikan ja ajankohdan valinnasta sekä pilkkijän käsialasta. Ero kalan saannin ja tyhjän pyytämisen välillä voi olla hiuksen hieno, myös mateen pilkinnässä.

Oma valintani madepilkiksi on kuvassa oleva valkoiseksi maalattu jigipää, varustettuna kokoa 6 olevalla lisäkoukulla. Huomaa helmien yläpuolella oleva stoppari, joka pitää helmet paikoillaan.

Teksti ja kuvat: Juha Ojaharju