×
gsdg

Jigiperukkeet

Pedolla on hampaat. Joten siiman suojaksi tarvitaan peruke. Oikein nyhjätessään kuhakin saa kuitusiiman katki, hauesta puhumattakaan. Seuraavaksi esittelen, miten perukkeet tehdään itse hauen jigikalastukseen.

Vaatimukset

Kun halutaan suojata jigiä siimaa katkovilta sivuosumilta, käytetään yleensä mahdollisimman ohutta ja kevyttä peruketta. Jigatessa hauki on varsin tavallinen vieras. Vaikka jigi ei kauheita maksa, viehemenetystä enemmän harmittaa ajatus jigiä kurkustaan kakovasta kalasta.

Jigikalastuksessa vieheet ovat pienehköjä ja uitto välillä äärettömän tarkkaa. Lisäksi hauki on usein vähemmän toivottu sivusaalis. Virtapaikoissa ja lohkareisilla pohjilla jigin eliniänodotus on usein myös alhainen pohjan vaatiessa veronsa. Perukkeen tulisi olla kevyt, ohut, eloisa, halpa ja nopeasti rakennettavissa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jokaisen aktiivisen jigaajan kannattaa tehdä perukkeensa itse.

Materiaali

Materiaaleista yleisimpiä ovat 5-15 kg teräspunoslangat ja 0,25-0,70 mm fluorocarbon. Teräspunoslanka on ohuenakin täysin hampaankestävää, mutta viiden metrin puola tätä maksaa saman kuin 50 metrin puola fluoroa. Toisaalta, vasta 0,40 mm fluoro antaa edes jonkinlaisen suojan hauen hampaita vastaan tätä ohuempien toimiessa lähinnä hankaussuojina. Vasta 0,50 mm fluoro tuo hauista suurimman osan veneeseen irrotettaviksi 0,60-0,70 mm fluoron ollessa jo lähes täysin hampaankestävää. Huonoilla pohjilla kalustotappiot ohjaavat käyttämään edullisempaa fluorocarbonia, kun taas alueilla, joilla haukivaara on suuri, on teräspunoslanka viisas valinta.

Kuvateksti: 0,40 mm fluorocarbon tuo irrotettavaksi saakka suurimman osan hauista, mutta kunnolla hampaisiin osuessaan kuitenkin katkeaa helposti.

Jigiperukkeen tekeminen

Hyvän jigiperukkeen pitää lisäksi olla helppo ja nopea tehdä. Kaverin kiskoessa kalaa vieressä jokainen työvaihe tuntuu ikuisuudelta. Yksinkertaisimmillaan jigiperukkeen rakentamiseen tarvitaan viehelukko, noin 20-30 cm pätkä valittua perukelankaa ja kaksi solmua. Viehelukko tai jigi sidotaan perukelankaan Uni-solmulla ja perukelanka siimaan Allbright-solmulla. Koko viritys on helppo tehdä veneessä, mutta aikaa voi säästää tekemällä puolivalmiita perukkeita kotona valmiiksi. Katso solmujen teko kohdasta Apua kalastajalle > Solmut.

Pohjanlaatu kannattaa ottaa huomioon myös lukoissa. Edulliset perushakaset saavat kelvata hävikkipaikoilla, mutta paremmilla pohjilla kannattaa käyttää hiukan kalliimpia, mutta tukevampia ja helpompia kiepautuslukkoja, kuten esimerkiksi BFT:n Fastach-lukot koossa 0-1.

Kuvateksti: Jigikalastajan peruketarpeet samassa läjässä. Edullinen 0,40-0,70 mm fluorocarbon huonoille pohjille ja matalan haukivaaran alueille ja hampaankestävä 5-15 kg teräspunoslanka paikkoihin, joissa kontaktia haukiin tulee usein. Leikaria jigiperukkeissa ei kannata käyttää, vaan lanka sidotaan suoraan siimaan haukiperukkeista tutulla Allbrightilla. Puolivalmiita perukkeita kannattaa tehdä valmiiksi jo talven aikana.

Kuvateksti: Jigikalastukseen kuuluu jatkuva ja loputon värirumba; ottiväriä haetaan, kunnes se löytyy. Erilaiset kiepautuslukot tai hakaset ovat näppäriä. Näillä vieheenvaihto on helppoa ja lukko ei koskaan unohdu auki. Kuvassa esimerkkinä BFT Fastach-lukko 0-koossa. Pikkuruisesta koostaan huolimatta vetolujuutta lukosta löytyy enemmän kuin 0,15 mm kuitusiimasta.

Teksti ja kuvat: Teemu Koski