×
gsdg

Näin pelastat ankkurin

Ankkuri on kalastajan yksi välttämättömistä apuvälineistä. Sen tehtävänä on pitää vene paikallaan, mutta vain kalastajan haluaman ajan. Rikkonaiset pohjanmuodot, virtaukset ja kova tuuli, siis kaikki hyvään kalapaikkaan ja -päivään kuuluvat tekijät, muodostavat suuren riskin ankkurin lopulliselle jumittumiselle veden syvyyksiin.

Perinteinen konsti ankkurin pelastamiseksi on kiinnittää sen alapuolelle ns. apuköysi. Siitä vetämällä saa ankkurin todistetusti hyvällä todennäköisyydellä pelastettua pahoistakin kivenkoloista. Ideaa hieman jalostamalla voidaan toinen köysistä unohtaa ja vältytään niiden kietoutumiselta toisiinsa.

Viritetty ankkuri

Tässä niksissä ankkurin ja köyden välillä oleva ketju kiinnitetään tavallisesta poiketen ankkurin alapuolelle. Tämän jälkeen ketju vedetään suoraksi ja kiinnitetään ankkurin yläosaan ison avainrenkaan tai nippusiteen (= sokan) avulla. Leveää nippusidettä voi halutessaan leikata hieman ohuemmaksi.

Ankkurin jäädessä tiukasti pohjaan kiinni, on sokka viritelmän heikoin lenkki ja pettää ensimmäisenä. Tällöin veto kohdistuu ankkurin alaosaan ja sen saa pelastettua lähestulkoon joka tilanteessa. Sitten vain uusi sokka paikoilleen ja kalastusreissu voi jatkua.

Kuvateksti: Avainrenkaat ovat pelastaneet tämän ankkurin kymmenen vuoden aikana monta kertaa.

Resepti ankkurin pelastamiseen:

  • Hanki riittävän pitkä (n.1,5 m) pätkä ketjua ja kiinnitä se ankkurin alaosaan.
  • Kiinnitä ketju ankkurin yläosaan ison avainrenkaan tai nippusiteen (= sokan) avulla.
  • Tarvittaessa kiinnitä ankkurin ylä- ja alapäähän sakkelit.
  • Pidä mukanasi riittävästi uusia sokkia.

Kuvateksti: Nippuside on näppärä sokka, sillä se on vahvaa tekoa ja katkeaa vasta kovassa vedossa.

Teksti ja kuvat: Olli Saari