×

Lahnan selkä- ja pyrstölihojen talteenotto fileoimalla

Huom! Tämä fileointitapa sopii lahnan lisäksi myös suutarille, pasurille ja ruutanalle.

Pidä toisella kädellä kiinni lahnan päästä. Tee lyhyellä, jäykkäteräisellä ja terävällä veitsellä pitkittäin kalan niskan taakse selkäruotoihin saakka ulottuva viilto. Älä työnnä terää ruotojen läpi ruumiinonteloon saakka. Jatka viiltoa selkäevän yläpuolelta kylkiruotojen tyvipäiden mukaisesti ruumiinontelon takapään eli peräaukon tasalle.


Selkä- ja pyrstölihojen talteenotto fileoimalla

Työnnä veitsen kärki fileen läpi ja irrota fileen takaosa selkärangasta ja pyrstöstä.


Selkä- ja pyrstölihojen talteenotto fileoimalla

Työnnä veitsen kärki fileen läpi ja irrota fileen takaosa selkärangasta ja pyrstöstä.


Selkä- ja pyrstölihojen talteenotto fileoimalla

Tee toinen, edelliseen viiltoon yhtyvä viilto pitkittäin kylkiviivan yläpuolelle alkaen niskan takaa kylkiruotojen yläpäätä vinottain seuraten ja kaartaen lopuksi peräaukkoon asti. Tämä viilto ei katkaise kylkiruotoja.


Selkä- ja pyrstölihojen talteenotto fileoimalla

Ruumiinontelo ja kylkiruodot jäävät tässä fileointitavassa ehjiksi.


Selkä- ja pyrstölihojen talteenotto fileoimalla

Käännä filee alustalle nahkapuoli alaspäin. Irrota fileestä nahka työntämällä veitsenterää pyrstön puolelta lihan ja nahan rajapintaan leikkuualustaa vasten. Pidä fileetä paikallaan kalapiikillä ja irrota nahka tasaisella veitsenviillolla. Käännä lahna toiselle kyljelleen ja toista kaikki työvaiheet myös tällä puolella.


Selkä- ja pyrstölihojen talteenotto fileoimalla

Valmis filee.