×

Kuvaus

Lahna

Abramis brama

Lahna on onkijalle mieluinen saaliskala. Se kasvaa usein varsin isoksi ja tarjoaa siksi hyvän vastuksen siiman päässä. Lahnaa kannattaa onkia pohjalta tai pohjan tuntumasta. Kesäisin parasta onkiaikaa ovat ilta- ja aamuhämärä, jolloin lahnat ovat aktiivisimmillaan. Lahnat elävät usein parvissa. Parven löytyessä tai sellaisen tullessa onkipaikalle kannattaa onkijan toimia varovasti, jotta parvi ei säikähdä ja karkaa muualle. Hyviä lahnasyöttejä ovat muun muassa madot ja kärpäsen toukat.

Tuntomerkit

Lahna on pienipäinen, korkea, ja sivuilta litistyneen näköinen. Sen suu on torvimainen. Pienet lahnat ovat usein hopeanhohtoisia, mutta ne muuttuvat kasvaessaan kuparin tai pronssinsävyiseksi. Lahna muistuttaa hieman pasuria. Lajit erottaa kuitenkin melko helposti, sillä lahnan vatsa- ja rintaevät evät ovat tummat, eivät ikinä punertavat kuten pasurilla. Lisäksi lahnan silmän halkaisija on selvästi pienempi kuin silmän etureunan ja kuonon kärjen välinen etäisyys.

Ravinto

Monien muiden kalojen tapaan lahna syö aluksi eläinplanktonia. Isompana se etsii ruokansa pääasiassa pohjalta, mihin sen suu soveltuu erinomaisesti. Lahnan mieliravintoa ovat hyönteistoukat ja kotilot. Lahnat liikkuvat syödessään lähes pystyasennossa lähellä pohjaa, imuroiden torven muotoiseksi venyttämällään suulla ravintoeläimiä pohjaliejusta. Matalissa lammissa ja lahdissa lahnaparven voi löytää etsimällä samentuneita vesialueita.

Levinneisyys ja elinympäristö

Lahnaa tavataan suurimmasta osasta Eurooppaa, Englannista, Ranskan keskiosista itään, Alppien pohjoispuolelta itään Uralille ja aina Aasiaan asti. Suomessa lahna on varsin yleinen. Sitä voi saada Etelä- ja Keski-Suomessa sekä koko rannikkoalueella, pohjoisinta Perämerta lukuun ottamatta.

Lahnat suosivat karuja pehmeäpohjaisia vesiä, joissa on matalikkoja kutu- ja syönnösalueiksi, sekä syvänteitä talvehtimista varten. Joessa lahnoja kannattaa onkia suvannoista ja muilta hitaasti virtaavilta alueilta.

Kasvu

Lahnan kasvu on suuresti riippuvainen kannan tiheydestä ja saatavilla olevan ravinnon määrästä. Ylitiheissä lahnakannoissa kasvu on hidasta ja kanta muuttuu ennen pitkää kitukasvuiseksi. Keskimäärin lahna kasvaa 3–4 senttiä vuodessa. Suomen ennätyslahna on saatu verkolla Imatran Immalanjärvestä. Painoa kalalle oli kertynyt 7,45 kiloa.

Tarkista ajantasaiset tiedot Suomen ennätyskaloista Suomen vapaa-ajankalastajien sivuilta.


Käsittely


Kalastustavat


Rauhoitusajat, pyyntimitat ja saaliskiintiöt