×

Kuvaus

Made

Lota lota

Madetta ei yleensä saa sattumalta, vaan sitä pitää lähteä varta vasten yrittämään. Tavallisimmin sitä kalastetaan pilkkimällä. Madetta pilkitään perinteisesti ennen ja jälkeen kudun, jolloin niitä tavoittaa kutupaikoilta ja niiden läheisyydestä. Mateen kutu ajoittuu helmikuun tienoille. Etelässä kutu alkaa jo tammikuussa, kun taas pohjoisessa se on vasta maaliskuun puolella. Madetta kannattaa kalastaa myös täkyongella. Hyviä paikkoja ovat jokien suvannot, sekä virtaavat salmet ja siltojen alueet.

Tuntomerkit

Mateen väritys voi vaihdella vihreän harmaasta mustan ruskeaan. Useimmiten made on kuitenkin ruskeankirjava. Vatsa on vaalea ja kyljissä on mustia kuvioita tai täpliä ruskealla tai vaalealla pohjalla. Suomut ovat hyvin pieniä ja sen takia iho tuntuu nahkamaiselta.

Made on ainut makeassa vedessä elävä turskan sukulainen. Merkkinä sukulaisuudesta on viiksisäie mateen alaleuassa.

Levinneisyys ja elinympäristö

Madetta tavataan pohjoisen pallonpuoliskon sisävesissä ja vähäsuolaisissa murtovesissä. Britannian vesistä made on todennäköisesti kadonnut. Suomessa mateita elää lähes kaikkialla niin sisävesissä kuin rannikolla. Lapin tunturijärvissä madetta tavataan aina 650 metrin korkeudelle saakka. Pohjanmaan rannikolla vesien happamuus on vähentänyt madekantoja monin paikoin. Parhaiten made viihtyy, kun tarjolla on puhdasta vettä ja kovia pohjia.

Ravinto

Suuri suu ja leuoissa olevat pienet hampaat kertovat mateen olevan petokala. Pienet mateet syövät pääasiassa pohjaeläimiä, mutta noin 20 sentin pituisina ne siirtyvät kalaravintoon. Isoille mateille kelpaa kalojen lisäksi myös muut sopivat ravintokohteet, kuten vaikkapa sammakot.

Kasvu

Made on siitä erikoinen, että se kasvaa pääasiassa talvella. Vuoden ikäisinä ne ovat keskimäärin 10 cm ja kolmen vuoden ikäisinä 25 cm pituisia. Tällä hetkellä voimassa oleva Suomen ennätysmade on painanut 8,04 kg.

Tarkista ajantasaiset tiedot Suomen ennätyskaloista Suomen vapaa-ajankalastajien sivuilta.


Käsittely


Kalastustavat


Rauhoitusajat, pyyntimitat ja saaliskiintiöt

Ei rauhoitusaikoja tai pyyntimittoja