×

Siloneula

Neropsis ophidion

Siloneula kuuluu samaan putkisuukalojen lahkoon kuin merihevonen. Putkisuukaloilla on nimensä mukaisesti putkimainen suu, johon ne imevät ravintoa. Siloneulalla on niin pieni suu, että sen saaminen ongella on hyvin vaikeaa. Mahdotonta se ei kuitenkaan ole, on vain löydettävä sopiva syötti ja valittava tarpeeksi pieni koukku.

Tuntomerkit

Siloneula on hyvin ohut, matomaisen näköinen kala. Se ei kuitenkaan ole pehmeä kuin mato, vaan melko jäykkä ja kovapintainen. Yleisväritykseltään siloneula on vihertävä. Sen kyljissä on tummia poikkijuovia ja vatsa on vaalea. Särmäneula muistuttaa paljon siloneulaa. Siloneulan erottaa kuitenkin helposti särmäneulasta siloneulan siromman kuonon perusteella.

Ravinto

Siloneula syö eläinplanktonia (vesikirppuja ja hankajalkaisia) sekä jonkin verran myös pieniä kalanpoikasia.

Levinneisyys ja elinympäristö

Siloneula on merikala. Se elää Euroopan ja Atlantin rannikolla, Brittein saarilla, Mustassameressä, Välimeressä sekä Itämeressä. Meillä sitä tavataan koko rannikkoalueella. Perämeressä se on kuitenkin harvinainen.

Kasvu

Siloneulat elävät vain 2-3 vuotta. Sinä aikana ne saavuttavat keskimäärin 25 cm pituuden, koiraat jäävät hieman naaraita pienemmiksi. Yksivuotiaat siloneulat ovat noin 12 cm mittaisia. Sukukypsiksi ne tulevat kaksivuotiaina.

Suomen ennätyssiloneula nousi vuonna 2010 verkolla Naantalista Saaristomereltä. Pituutta sillä oli 30 cm.

Tarkista ajantasaiset tiedot Suomen ennätyskaloista Suomen vapaa-ajankalastajien sivuilta.