×

Sorva

Scardinius erythrophthalmus

Punakontiksikin kutsuttu sorva on eteläisessä Suomessa esiintyvä särkikala, joka tunnetaan kauniin punaisista evistään. Paikoittain sorvia esiintyy erittäin runsaasti ja se on hyvin yleinen saaliskala. Paras tapa pyytää sorvia on onkiminen, mutta suuremmat yksilöt iskevät hanakasti myös perhoon ja pieniin uistimiin.

Tuntomerkit

Sorva sekoitetaan usein muihin särkikaloihin, kuten särkeen, säyneeseen ja turpaan. Se on kuitenkin helppo erottaa kirkkaan punaisista evistä ja ylöspäin suuntautuneesta suusta. Sorvan ruumis on myös särkeä ja säynettä korkeampi, mutta matalampi kuin lahnan ja pasurin. Väritykseltään sorvat ovat pienikokoisena hopean harmaita ja vanhemmiten kullan tai kuparin värisiä. Silmät ovat keltaiset tai oranssit, mutta ei niin punaiset kuin särjellä. Kylkiviivalla 40–43 suomua, peräevässä 12–15 ruotoa.

Ravinto

Sorva on suomalaisittain harvinainen laji, sillä sen ravintoon kuuluu suuressa määrin kasvit. Tärkeimpinä ravintokohteina ovat kuitenkin plankton, hyönteiset sekä pohjaeläimet. Sorvan suu on suuntautunut yläviistoon, mikä helpottaa hyönteisten saalistusta veden pintakalvosta. Varsinkin aurinkoisena ja tyynenä päivänä sorvaparvia näkyy pintomassa matalissa lahdissa.

Levinneisyys ja elinympäristö

Sorva on levinneisyydeltään eteläinen laji. Suomessa se esiintyy Itämeren sisälahdissa noin Vaasan korkeudelle sekä sisävesissä Pohjois-Savoon asti. Sorva viihtyy matalissa ja rehevissä vesistöissä, joissa on runsasta vesikasvillisuutta. Sorva on paikoittain erittäin runsaslukuinen myös kirkasvetisissä sisävesissä. Sorva hyötyy ilmaston lämpenemisestä ja ne levittäytyvät jatkuvasti kohti pohjoista.

Kasvu

Sorva on suhteellisen hidaskasvuinen kala, joka saavuttaa Suomen olosuhteissa maksimissaan noin kilon painon. Kesän lämpötiloista riippuen kasvu on 3–5 senttimetriä vuodessa. Vanhempana kalan kasvu kuitenkin hidastuu. Suomen ennätyssorva saatiin verkoilla Suomenlahdesta Kirkkonummella vuonna 2008 ja se painoi 1,24 kiloa.

Tarkista ajantasaiset tiedot Suomen ennätyskaloista Suomen vapaa-ajankalastajien sivuilta.