×
gsdg

Toutain

Aspius aspius

Kun mietitään, mikä on maassamme elävistä särkikaloista petomaisin, on vastauksena lähes poikkeuksetta toutain. Toutain syö mielellään kalaa ja siksi sitä saadaan usein erilaisilla vieheillä. Myös toutaimen perhokalastus on nykyään hyvin suosittua. Perhojen ja uistinten lisäksi toutainta voi kalastaa onkimalla, vaikkapa salakkasyötillä.

Tuntomerkit

Toutaimella on suuri hampaaton suu. Sen leukapielet ulottuvat aina silmän takareunan tasolle asti. Silmät ovat pienet ja väriltään vaaleankeltaiset. Kyljet ovat särkikaloille tyypillisesti hopeanhohtoiset. Kylkiviivalla on 65–75 suomua.

Ravinto

Poikasena toutain syö monien muiden kalojen tapaan erilaisia selkärangattomia eläimiä. Koon kasvaessa kalat muuttuvat toutainten tärkeimmäksi ravintokohteeksi, mutta myös veden pintakalvolta löytyvät hyönteiset kelpaavat niille mainiosti. Koska toutaimella ei ole mahalaukkua, valikoi se saaliikseen pääosin pieniä, alle kahdeksan sentin pituisia kaloja. Suosikkeina ruokalistalla ovat ainakin salakka, kuore ja särki.

Levinneisyys ja elinympäristö

Toutaimen levinneisyysalueeksi mainitaan Elbe-joen ja Araljärven välinen alue. Suomessa toutainta on alun perin tavattu Kymijoen ja Kokemäenjoen vesistöalueilla, sekä jonkin verran kyseisten jokien edustalla merialueella. Vesistörakentamisen takia maamme toutainkannat taantuivat voimakkaasti 1960–70-luvuilla ja toutain hävisi monelta alkuperäiseltä esiintymisalueeltaan. Istutusten ja vesistökunnostusten myötä toutainkantoja on saatu elvytettyä ja toutaimen tulevaisuus näyttää tällä hetkellä hieman valoisammalta.

Toutain viihtyy suurissa puhdasvetisissä järvissä ja joissa sekä virtaavissa vuolteissa. Ennen kutua toutaimet siirtyvät jokiin. Kutu tapahtuu koskipaikoissa 1–2 metrin syvyydessä.

Kasvu

Toutaimet kasvavat ensimmäisenä vuotenaan keskimäärin 8–9 sentin pituisiksi. Viisivuotiaina pituutta on kertynyt jo 40 senttiä. Noin 15–16-vuotiaina ne ovat kasvaneet 80 sentin pituisiksi ja 5–6 kilon painoisiksi. Suomen ennätystoutain painoi 7,09 kiloa. Kyseinen kala nousi Lohjanjärvestä vuonna 2012.

Tarkista ajantasaiset tiedot Suomen ennätyskaloista Suomen vapaa-ajankalastajien sivuilta.