×

Kuvaus

Ahven

Perca fluviatilis

Ahven on kaikkien kalamiesten hyvin tuntema kala. Sitä kalastetaan useimmiten ongella ja pilkillä sekä virvelillä, jolloin siiman päässä toimivat erityisesti jigit ja pienet lipat. Ahventa voi saada lähes mistä vaan, merestä, järvistä ja lammista ja joista jopa pienistä puroista. Ahven on parvikala, joten kun saa yhden ahvenen, löytyy paikalta usein myös joukko muita ahneita raitapaitoja.

Tuntomerkit

Musta selkä, vihreät kyljet, mustia sahalaitakuvioita kyljissä sekä punaista vatsanpuolen evissä ja usein myös pyrstössä, siinä on ahvenen perusväritys. Hyvä tuntomerkki on myös kaksi erillistä selkäevää, joista etummainen on piikikäs.

Ravinto

Ahven on monipuolinen ravinnonkäyttäjä. Sille kelpaavat niin äyriäiset ja hyönteistoukat kuin pikkukalatkin. Kalaravinnon osuus ja koko kasvaa ahvenen koon kasvaessa.

Levinneisyys ja elinympäristö

Ahven on Suomen yleisin kala. Sitä tavataan koko rannikkoalueellamme sekä sisävesissä korkeita tunturiseutuja lukuun ottamatta. Paikoin kantojen runsautta vähentää veden voimakas rehevöityminen. Pohjanmaan rannikolla ahvenkantoja rajoittaa puolestaan maaperästä peräisin oleva happamuus. Keväällä jäidenlähdön aikaan ahvenet kokoontuvat suurin joukoin kudulle. Suosittuja kutualueita ovat matalat, nopeasti lämpiävät vesialueet, joista löytyy sopivaa kasvillisuutta, risuja tms. mädin kiinnitystä varten.

Kasvu

Ahvenen kasvunopeus riippuu suuresti saatavilla olevan ravinnon määrästä ja laadusta. Aikaisessa vaiheessa kalaravintoon siirtyvät yksilöt kasvavat muita lajikumppaneitaan selvästi nopeammin. Kalan osuus ahvenen ruokavaliossa kasvaa yleensä merkittävästi kun ahven saavuttaa 15 sentin pituuden. Suomen ennätysahven on saatu Ahvenanmaalta virvelillä, painoa sillä oli 2,87 kiloa.

Tarkista ajantasaiset tiedot Suomen ennätyskaloista Suomen vapaa-ajankalastajien sivuilta.


Käsittely


Kalastustavat


Rauhoitusajat, pyyntimitat ja saaliskiintiöt

Ei rauhoitusaikoja tai pyyntimittoja