Jigikalastus
Jigikalastus on yksi heittokalastuksen mielenkiintoisimmista muodoista, jota on Suomessa harrastettu 1990-luvulta lähtien.
Jigikalastajan välineet
Virvelöijän yleisimmät perusvälineet, lyhyehkö vapa, avokela ja ohuehko siima soveltuvat yleensä myös jigikalastukseen. Jigikalastuksessa on tärkeää hyvän tuntuman pitäminen uitettavaan jigiin. Tämä onnistuu parhaiten käyttämällä astetta kevyempiä välineitä kuin vastaavan kalalajin muussa heittokalastuksessa.
Vapa
Vapa on jigikalastusvälineiden tärkein osa. Syvältä kalastettaessa kevyehkö jigi pitäisi saada heitettyä pitkälle. Jigivavalta vaaditaan heitto-ominaisuuksien lisäksi jäykkyyttä ja keveyttä vastaiskun antamiseen sekä hyvän tuntuman saamiseen. Ahvenen jigaukseen sopiva vapa on 1,50–2,10-metrinen.
Kelat
Kelaksi jigikalastukseen soveltuu parhaiten kevyt avokela. Kookkaiden haukijigien tai raskaiden luotijigien heittämisessä taas kevyt hyrräkela on hyvä ratkaisu. Silloin kalan väsytyksessä siima ei kierry niin kuin avokelassa.
Siima
Siiman pitäisi jigikalastuksessa olla venymätöntä. Fluorisoiva siima on hyvä. Jigikalastuksessa käytetään ohuehkoja siimoja. Hyvä yleisvahvuus on 0.18–0.20 mm. Hauen jigikalastuksessa notkea peruke on välttämätön.
Jigivieheet
Yleisimmin jigit ovat silikonisia kala- ja toukkajäljitelmiä. Mitä ohuempi pyrstö, sitä herkempi uintiliike. Pikkuahvenille sopiva toukkajäljitelmä on vain muutaman sentin pituinen, mutta suurahvenia kannattaa tavoitella jopa 15 cm pituisilla matojigeillä.
Perusjigissä on pitkävartinen yksihaarakoukku, jonka päänä on 2–10 gramman paino. Kookkaissa matojigeissä toimivin on siiman läpi pujotettava 10–40 gramman lyijypaino. Koskikalastuksessa tehokas on stremer-koukkuun sidottu perho, joka on painotettu kookkaalla lyijyhaulilla.
Lisätietoja vieheen valinnasta
Jigisolmut
Jigi päästä painotettuna reagoi nopeasti vavan liikkeisiin ja kosken virtauksiin. Jigin liikkuvuutta tehostaa unisolmu tai vastaava lenkkikiinnitys, jossa painokoukku eli jigi pääsee herkästi liikkumaan. Siiman läpipujotettavissa luotijigeissä voi koukun sitoa perinteisellä viehesolmulla.
Kalastustekniikka jigillä
Seisovan veden jigikalastus on periaatteeltaan pohjakalastusta. Jigikalastus soveltuu parhaiten vesikasvittomille savi- ja liejupohjille.
Heiton jälkeen jigin annetaan ensin painua pohjaan, jonka jälkeen aloitetaan uittaminen. Jigiä uitetaan joko lyhyitä nostoja vavankärjellä tehden tai lyhyillä kammen pyörähdyksillä samalla pitäen vapaa siiman suuntaisesti.
Parhaiten jigi soveltuu kalastettaessa matalikolle ankkuroidusta veneestä. Virrassa jigillä on helppo kalastaa syvänteet ja montut. Vavan kärkeä ylösnostamalla jigi nousee pintaan ja kärkeä laskemalla se vajoaa nopeasti esimerkiksi kiventakaiseen monttuun. Jigillä ylävirtaan heitettäessä on oltava tarkkana, ettei se ehdi vajota kiinni kivien väliin.
Napauta alla olevaa kuvaa, niin näet videon.