Kypsän lahnan perkaaminen
Vedä lahnan selkä- ja peräevät irti. Kypsästä kalasta ne irtoavat helposti.
Vedä lahnan selkä- ja peräevät irti. Kypsästä kalasta ne irtoavat helposti.
Viillä nahka selkäevän jättämän kolon kautta pyrstöön ja niskaan saakka ja viillä samalla nahka pään takaa alas niskasta mahapuolen tasalle. Jos lahna on aukaistu selän kautta, tee vastaavanlaiset viillot mahapuolelle, myös peräevän ja pyrstön välille. Irrota nahka lahnan pyrstöpuolelta ja vedä se pois.
Tee veitsellä selkä- ja vatsalihaksia erottavaan pitkittäiseen lihaskalvoon kohtisuora, ruotoihin pään takaa aina pyrstöön saakka ulottuva viilto.
Työntämällä esimerkiksi kahdella haarukalla viillosta selkään ja vatsaan päin lihakset irtoavat helposti selkärangasta ja kylkiruodoista. Pienet ja syömistä haittaavat lihasruodot voidaan kätevästi poimia irrotetuista palasista sormin tai pinsettien avulla, koska ne sijaitsevat lihaspalojen sisällä siistissä rivissä.
Irrota selkäranka pyrstöstä ja nosta sitä irti varovasti alapuolisesta fileestä, jotta saat samalla poistettuksi kylkiruodot. Käännä filee ylösalaisin ja poista nahka sekä fileepalat ja lihasruodot samalla tavalla kuin ensimmäisestä fileestä.
Kypsennetty lahnafilee. Lahnan kylkilihaksen sisällä sijaitsevat lihasruodot jatkuvat ruumiinontelon takaosasta aina pyrstöön saakka. Kypsästä kalasta ruodot on helppo poistaa, kun tietää niiden sijainnin.