×

Mateen perkaaminen

Katkaise mateen ruokatorvi.


Mateen perkaaminen

Aukaise nyljetty tai kaltattu made leikkaamalla peräaukon suunnasta pitkin ohutta mahan keskilinjaa pitkin kiduksiin asti. Nosta mahalievettä samanaikaisesti ylöspäin, jolloin sisäelimet eivät vahingoitu.


Mateen perkaaminen

Irrota mäti- tai maitipussit varovasti peräaukon ympäriltä esimerkiksi saksilla leikkaamalla.


Mateen perkaaminen

Katkaise mateen ruokatorvi. Poista sisälmykset yhtenä pakettina. Leikkaa vihertävänkellertävä sappirakko irti maksasta saksilla tai viillä se terävällä veitsellä. Mikäli sappi halkeaa, kitkeränmakuinen sappineste imeytyy maksan kudokseen kiinni, eikä sitä voi poistaa kuin leikkaamalla maksasta värjäytynyt kohta pois.


Mateen perkaaminen

Irrota kidukset päästä tekemällä veitsellä niiden etu- ja takapuolelle selkärankaan saakka ulottuvat viillot. Vedä kidukset irti sormin ja heitä ne sisälmysten mukana kompostiin, sillä ne antavat valmistettavalle ruoalle kitkerän maun.

Viillä munuaisen päällä oleva valkoinen ilmarakko halki selkärangan kummaltakin puolelta ja harjaa munuaisveri pois juoksevan veden alla.


Mateen perkaaminen

Mateen maksa ja mäti ovat vähintään yhtä arvokkaita kuin itse kalan liha. Myös maiti antaa lisämakua esimerkiksi kalakeittoon tai keitettynä ja viipaloituna voileivän päällä.