×

Lohikalan paloittelu

Huom! Tämä sama lohikalan paloittelu sopii nieriälle, taimenelle, kirjolohelle ja lohelle.

Komean punalihaisen lohikalan veneeseen haavimisen ja tainnuttamisen jälkeen moni onnekas vapaa-ajankalastaja on joutunut mieluisan, mutta vaikean ratkaisun eteen miettiessään, kuinka käsitellä arvokas saaliskala ruokapöytää varten. Vaihtoehtoja on monia ja samasta kalasta voi tehdä useamman ruoan.


Lohikalan paloittelu

Ison kalan voit jakaa käyttötarkoituksen mukaan annospaloiksi. Samasta kalasta saat muun muassa kyljyksiä ja medaljonkeja.


Lohikalan paloittelu

Leikkaa kalan etuosasta kyljyksiä. Peräosan voit fileoida medaljonkien leikkaamista varten ja ruodoista saat makoisan liemen.


Lohikalan paloittelu

Kyljyspalojen leikkaaminen

Kyljyspalat ovat peratusta kalasta poikittain leikattuja noin 1,5–2,5 cm paksuisia kiekkomaisia annospaloja, jotka kypsyvät suhteellisen nopeasti esimerkiksi grillissä. Ne sisältävät pätkän kalan selkärankaa ja siinä kiinni olevat kylki- ja lihasruodot.


Lohikalan paloittelu

Lihasruotojen poistaminen

Ruumiinontelon yläpuolella selkälihaksessa sormin tunnistettavat, yllättävän pitkät lihasruodot on parasta nyppiä pois pinseteillä tai pihtien kärjillä, etenkin jos kalaa valmistetaan lapsille.


Lohikalan paloittelu

Medaljonkien leikkaaminen

Medaljonki eli perhosleike on nahallinen kalafileen pala, joka on puolitettu keskikohdastaan siten, että puolikkaita yhdessä pitävä nahka jää ehjäksi ja pala voidaan taittaa muodoltaan symmetriseksi medaljongiksi. Viillot suunnataan fileen läpi kohtisuoraan nahkaa vasten siten, että joka toinen viilto leikkaa nahan läpi ja joka toinen ainoastaan nahan sisäpintaan saakka.


Lohikalan paloittelu

Leikkeen paloittelu

Leikkeet ovat nahallisesta kalafileestä veitsellä loivassa kulmassa graavikalan tapaan leikattuja nahattomia 3–5 mm paksuja siivuja, ja ne voi valmistaa ruoaksi kuten vastaavanlaisen lihaleikkeen. Kun veitsenterää pitää loivassa kulmassa, se ei lävistä nahkaa ja leikkeiden teko sujuu vaivattomasti.


Lohikalan paloittelu

Suikaleet ja kuutiot

Fileet voi paloitella myös kuutioiksi esimerkiksi kalakeittoon tai sitten suikaleiksi, joista voit valmistaa vaikkapa herkullista lohiwokkia.