×

Muikun puhkominen

Puhkominen käsin

Muikun puhkomisella tarkoitetaan toimenpidettä, jolla muikun sisälmykset poistetaan ilman mahan auki viiltämistä, ja jolla muikun mäti voidaan kerätä talteen siten, että se säilyy puhtaana.

Ota muikku toiseen käteesi ja käännä se selälleen. Työnnä toisen käden peukalo toisessa kädessä olevan kalan kidusten ja rintaevien alle. Työnnä peukalon kynsi kalan läpi. Nosta kynnen avulla kalan rintaevät, kidukset sekä sisälmykset irti kalasta yhtenä pakettina.


Muikun puhkominen

Puhkominen käsin

Ruoansulatuskanava seuraa useimmiten kokonaisuudessaan kidusten mukana.


Muikun puhkominen

Puhkominen käsin

Mäti ja maiti jäävät ruumiinonteloon, mistä ne ovat helposti poistettavissa puristamalla kidusten jättämän aukon kautta. Poista selkärankaa vasten oleva munuaisveri pienikokoisella hammas- tai pulloharjalla tai leikkaa kalan maha auki ja poista veri kynnen avulla.


Muikun puhkominen

Puhkominen veitsenterällä

Kookkaiden muikkujen puhkominen saattaa olla työlästä ja hankalaa paljain käsin. Siksi apuna voidaan käyttää sormien asemesta tukevateräisen, mutta ei kovin terävän kalaveitsen kaarevaa kärkiosaa.

Aseta muikku kyljelleen käsittelyalustalle selkäpuoli itseäsi päin. Paina veitsen kärjen lappeella rintaevien takaa vinottain niin voimakkaasti, että terä uppoaa kalaan, mutta ei mene siitä läpi. Vedä muikkua sopivalla voimakkuudella veitsestä poispäin, jolloin kalan rintaevät sekä kidukset jäävät terän alle ja sen sisälmykset jäävät niihin kiinni.