×

Rapujen syöminen

Kuinka rapu syödään?

Rapujen pyytäminen ja syöminen kuuluvat monen ravunystävän tummuvien loppukesän iltojen mieliharrastuksiin. Rapujen syötävät herkkupalat saa parhaiten esille rapuveitsellä. Nyt neuvomme miten.


Rapujen syöminen

Irrota ravun eturaajat vääntämällä niiden tyvestä.


Rapujen syöminen

Katkaise pienemmän saksenhaaran kärki rapuveitsessä olevan reiän avulla.


Rapujen syöminen

Irrota pienempi saksenhaara ja imaise liha suuhun saksen tyven puolelta.


Rapujen syöminen

Katkaise isomman saksen kärki poikki ja imaise saksen sisällä oleva herkullinen liemi suuhusi reiän kautta. Avaa saksen sivusauma sen sisäpuolelta rapuveitsen terän avulla. Kampea saksen kuori halki ja irrota liha sen sisältä.


Rapujen syöminen

Saksien lisäksi eturaajoissa kuten muissakaan ohuissa raajoissa ei ole paljon syötävää. Kookkaiden rapujen kohdalla kannattaa kuitenkin nähdä hieman ylimääräistä vaivaa. Halkaise pituussuuntaisesti rapuveitsen avulla raajat, joista löytyy hienonmakuiset, vaikka tosin suhteellisen pienet herkkupalat.


Rapujen syöminen

Väännä ravun takaosa irti, mutta ime ja ryystä ennen irrotusta selkäkilven raosta ravun sisällä oleva herkullinen liemi.


Rapujen syöminen

Irrota selkäkilpi.


Rapujen syöminen

Kaavi veitsellä selkäkilven alla oleva kellertävänvärinen rapuvoi suoraan suuhun tai lautaselle.


Rapujen syöminen

Pyrstöliha saadaan takaosasta ulos kuorta avaamatta vetämällä, kun pyrstö kierretään ensin irti.


Rapujen syöminen

Jos pyrstöliha ei tästä huolimatta lähde irti, irrota pyrstöosan kilpi sen toisesta sivusta rapuveitsen avulla.

Irrota pyrstölihan päällä oleva pitkittäinen lihassuikale pääpuolelta alkaen ja poista sen alla oleva vihertävä suoli. Herkullinen pyrstöliha on valmis syötäväksi.


Rapujen syöminen

Syö rapuja sitä mukaa, kun saat niistä irrotettua herkullisia lihashippuja. Vaihtoehtoisesti voit asetella tillisilpulla maustetut herkkupalat voilla sipaistun paahtoleivän päälle ja nauttia annoksen hyvän juoman kyydittämä.


Rapujen syöminen

Rapujuhlien oheistarvikkeet

  • Rapuliinat (pöytäliina, ruokaliinat)
  • Suuret lautaset, joille mahtuu paljon ravunkuoria
  • Rapuveitset
  • Paahtoleipä
  • Rapuvoi tai muu levite (esim. tavallinen voi tai tuorejuusto)
  • Sitruunaviipaleet tai -lohkot
  • Hienoa tillisilppua paahtoleivän päälle
  • Käsienhuuhteluvesi (esim. syvä lautanen, johon lisätään mustaviinimarjan lehtiä)
  • Juomat
  • Juhlamieltä