Rapujen syöminen
Kuinka rapu syödään?
Rapujen pyytäminen ja syöminen kuuluvat monen ravunystävän tummuvien loppukesän iltojen mieliharrastuksiin. Rapujen syötävät herkkupalat saa parhaiten esille rapuveitsellä. Nyt neuvomme miten.
Rapujen pyytäminen ja syöminen kuuluvat monen ravunystävän tummuvien loppukesän iltojen mieliharrastuksiin. Rapujen syötävät herkkupalat saa parhaiten esille rapuveitsellä. Nyt neuvomme miten.
Irrota ravun eturaajat vääntämällä niiden tyvestä.
Katkaise pienemmän saksenhaaran kärki rapuveitsessä olevan reiän avulla.
Irrota pienempi saksenhaara ja imaise liha suuhun saksen tyven puolelta.
Katkaise isomman saksen kärki poikki ja imaise saksen sisällä oleva herkullinen liemi suuhusi reiän kautta. Avaa saksen sivusauma sen sisäpuolelta rapuveitsen terän avulla. Kampea saksen kuori halki ja irrota liha sen sisältä.
Saksien lisäksi eturaajoissa kuten muissakaan ohuissa raajoissa ei ole paljon syötävää. Kookkaiden rapujen kohdalla kannattaa kuitenkin nähdä hieman ylimääräistä vaivaa. Halkaise pituussuuntaisesti rapuveitsen avulla raajat, joista löytyy hienonmakuiset, vaikka tosin suhteellisen pienet herkkupalat.
Väännä ravun takaosa irti, mutta ime ja ryystä ennen irrotusta selkäkilven raosta ravun sisällä oleva herkullinen liemi.
Irrota selkäkilpi.
Kaavi veitsellä selkäkilven alla oleva kellertävänvärinen rapuvoi suoraan suuhun tai lautaselle.
Pyrstöliha saadaan takaosasta ulos kuorta avaamatta vetämällä, kun pyrstö kierretään ensin irti.
Jos pyrstöliha ei tästä huolimatta lähde irti, irrota pyrstöosan kilpi sen toisesta sivusta rapuveitsen avulla.
Irrota pyrstölihan päällä oleva pitkittäinen lihassuikale pääpuolelta alkaen ja poista sen alla oleva vihertävä suoli. Herkullinen pyrstöliha on valmis syötäväksi.
Syö rapuja sitä mukaa, kun saat niistä irrotettua herkullisia lihashippuja. Vaihtoehtoisesti voit asetella tillisilpulla maustetut herkkupalat voilla sipaistun paahtoleivän päälle ja nauttia annoksen hyvän juoman kyydittämä.