×

Särjen fileointi

Huom! Samalla menetelmällä voi särjen lisäksi fileoida myös seuraavat kalat: säyne, turpa, sorva, toutain, vimpa.

Työnnä veitsen kärki niskan takaa kylkiviivan yläpuolelta särjen kyljen läpi. Tee kalan ruumiinontelon linjaa myötäilevä viilto, joka halkaisee kalan peräaukon kohdalta. Tee sama särjen toiselle puolelle.


Särjen fileointi

Särjen sisälmykset jäävät halkaistuun vatsapuoliskoon, joten kalaa ei tarvitse suolistaa ennen fileointia.


Särjen fileointi

Tee poikittainen selkäruotoon saakka ulottuva viilto särjen niskan taakse ja käännä veitsen terä selkärangan suuntaisesti. Irrota fileet selkäruotoa pitkin.


Särjen fileointi

Poista fileeseen mahdollisesti jäävät kylkiruodon pätkät kylkiruotolevyn alle uppoutuvilla, fileen pitkittäissuuntaisilla viilloilla.


Särjen fileointi

Nahoitus

Ota peukalon kynnellä fileen paksuimmasta eli niskan takaisesta nurkasta kiinni ja ujuta sormi nahan ja fileen väliin. Nahka irtoaa riuskalla vedolla alaspäin. Sormin nahoitus onnistuu parhaiten, kun fileen alue on suomustettu ennen fileointia.


Särjen fileointi

Nahoitus

Vaihtoehtoisesti poista nahka ja suomut työntämällä veitsi pyrstön puolelta lihan ja nahan rajapintaan leikkuualustaa vasten. Pidä filee paikallaan kalapiikillä ja irrota nahka tasaisella veitsenviillolla.


Särjen fileointi

Nahoitus

Särkifileistä saa monenlaisia maistuvia herkkuja.