×

Silakan fileointi käsin

HUOM! Samalla menetelmällä voi silakan lisäksi fileoida myös kilohailin, salakan ja seipin.

Irrota silakan selkäranka ja kylkiruodot fileistä painamalla kalan selkärankaa aluksi suhteellisen voimakkaasti peukalolla mahaontelon puolelta.


Silakan fileointi käsin

Viillä seuraavaksi peukalon kynnellä filee irti selkärangan kummaltakin puolelta ruumiinontelon takaosasta pyrstöön saakka siten, että viilto ei puhko nahkaa selkäpuolelta.


Silakan fileointi käsin

Nosta irrotettua selkärankaa pyrstöpäästä alkaen, niin että se vetää mukanaan myös kylkiruodot. Tämä tosin edellyttää, että silakan kuolinjäykkyys on jo hellittänyt. Tiukasti lihaksessa kiinni oleva selkäranka irtoaa helpommin, kun sen poistaminen aloitetaan pään puolelta.


Silakan fileointi käsin

Nahan poistaminen (esim. marinointia varten)

Koska silakan nahka on ohut, ja helposti repeävä, sen irrottaminen onnistuu kätevämmin kaksin käsin kuin veitsen terän avulla. Pidä silakkafileetä toisessa kädessä lihapuoli itseesi päin. Irrota nahka työntämällä toisen käden peukalo niskasta alkaen fileen ja nahan väliin.


Silakan fileointi käsin

Nahan poistaminen (esim. marinointia varten)

Ota kiinni fileestä ja vedä se irti nahasta. Irrota samalla tavalla nahka myös toisesta fileestä.

Kookkaista, veitsellä halkaistuista ja kylkiruodottomista silakka- tai sillifileistä nahka voidaan irrottaa vetämällä käsittelyalustan pinnan suuntaisesti niskan puolelta alkaen. Aseta fileet käsittelyalustalle nahkapuoli ylöspäin ja ala irrottaa nahkaa niskasta alkaen myös mahapuolelta niin paljon, että saat siitä tukevan otteen. Irrota nahka kokonaan vetämällä sitä irti käsittelyalustan pinnan suuntaisesti, jolloin siitä ei irtoa nahan mukana kovin paljon syötävää fileetä.


Silakan fileointi käsin

Vinkki: Ison silakan fileointi veitsellä

Ison silakan voi fileoida myös kuolinjäykkänä veitsen avulla. Leikkaa silakan pää irti, viillä sen maha auki ja kaavi sisälmykset, mäti tai maiti sekä uimarakko pois veitsen tai sormen avulla. Pyyhi veri ja lima tarvittaessa pois talouspaperilla.

Tee veitsenkärjellä viillot selkärangan molemmin puolin siten, että veitsi ei mene läpi selkänahasta ja poista selkäranka. Aukaise silakka sisäpuoli ylöspäin ja poista kylkiruodot veitsellä.

Kookkaan silakan tai päättömän rasvasillin voi fileoida myös perinteiseen tapaan siten, että fileet irrotetaan toisistaan. Poista kalan sisälmykset ja aseta se käsittelyalustalle. Leikkaa päällimmäinen filee irti selkärangan suuntaisesti. Käännä kala toiselle kyljelleen ja irrota myös toinen filee samalla tavalla. Poista molemmista fileistä mahdolliset näkyvät eväruodot sekä kylkiruodot kylkiruotolevyn alle uppoutuvilla fileen pitkittäissuuntaisilla viilloilla.