×

Silakan perkaaminen ja puhdistaminen

Huom! Samalla menetelmällä voi silakan lisäksi perata myös kilohailin, salakan ja seipin.

Leikkaa silakan pää kokonaan irti niskan takaa viistosti rintaevien tasalle. Sisälmykset jäävät vielä tässä vaiheessa silakan mahaonteloon.


Silakan perkaaminen ja puhdistaminen

Leikkaa silakka auki saksilla tai veitsellä peräaukosta alkaen. Jos silakka on laiha ja sen ohut mahalieve näyttää ”roikkuvan”, leikkaa lieve irti kokonaan parin millimetrin leveydeltä. Pyrstön voi leikata pois, mutta monien mielestä se on paistettuna rapeaa ja oikein maukasta.


Silakan perkaaminen ja puhdistaminen

Kaapaise sisälmykset ja munuainen kalan etupäästä alkaen etusormen tai peukalon kynnen avulla pois, jolloin mahaontelo puhdistuu samalla.


Silakan perkaaminen ja puhdistaminen

Älä huuhtele perattuja silakoita vedessä. Pyyhi ainoastaan kaikki näkyvä veri ja lima talouspaperilla, sillä vesi liuottaa pois silakan hienonmakuista rasvaa. Mikäli silakat ovat peratessa pyyntituoreita ja kuolinjäykkiä, niitä ei kannata heti ryhtyä fileoimaan sormin. Hennot ruodot ovat vielä ennen kuolinjäykkyyden raukeamista tiukasti kiinni lihaksessa. Anna perattujen silakoiden pehmetä jääkaapissa kannellisessa ilmavassa astiassa tai paperiin käärittyinä yön yli. Silloin selkä- ja kylkiruodot irtoavat niistä helpommin.