×

Siian suomustaminen

Huom! Tämä suomusmenetelmä sopii myös seuraaville kaloille: harjus, särki, säyne, turpa, vimpa, sorva ja toutain.

Mikäli suojaavaa suomupeitettä tarvitaan valmistusmenetelmän vuoksi pitämään esimerkiksi savustettavan siian mehukkuus tallella, kalaa ei kannata suomustaa.

Suomusta siika verestämisen ja jäähdyttämisen jälkeen, jolloin kalaan kehittyvä kuolinjäykkyys helpottaa suomustamista. Suomustaminen sujuu helpoimmin ennen mahan aukaisemista. Mikäli siika on ehtinyt pehmentyä, perkaa kala, poista sisälmykset ja työnnä suusta ruumiinontelon peräpäähän ulottuva ohut, sileä ja tukeva tikku, joka jäykistää kalaa riittävästi suomustusta varten.


Siian suomustaminen

Siian suomustaminen on helppoa, koska sen suomut ovat kiinnittyneet nahkaan löyhästi. Työvälineeksi kelpaavat perinteisten puukon, veitsen ja suomustusraudan lisäksi kalasakset, ruokalusikka, muovinen magneettinauhakortti (esim. vanha pankki- tai jäsenkortti) tai CD-levy, joista kaksi viimeistä voi tarvittaessa muotoilla saksilla.


Siian suomustaminen

Pidä kalan iho kosteana, sillä suomuja on vaikea poistaa niiden kuivuttua ja liimauduttua nahkaan kiinni. Siian suomut irtoavat helposti suomustusraudalla, puukolla tai veitsen tylsällä hamarapuolella. Liian terävä veitsi rikkoo helposti siian ohuen nahan.


Siian suomustaminen

Vedä suomustusvälinettä pitkin kalan suomupintaa alkaen pyrstöstä päätä kohti. Kiinni kuivuneet tai muuten vaikeasti irtoavat suomut esimerkiksi evien tyvistä irtoavat helpommin pyörittämällä suomustusvälinettä niiden päällä pienillä liikkeillä.


Siian suomustaminen

Sisätiloissa siian voi suomustaa ilman suomujen ympäristöön leviämistä joko suomut talteen keräävän ruokalusikan avulla tai suomustamalla kala läpinäkyvän muovipussin sisällä tai tiskialtaassa vesikerroksen alla.