×

Kuhan umpiperkaaminen

Huom! Sama umpiperkausmenetelmä sopii myös ahvenelle, särjelle, säyneelle ja lahnalle. Umpiperkauksella tarkoitetaan kalan sisälmysten poistamista ilman, että kalan maha viilletään auki.

Kuhan umpiperkaaminen

Aloita umpiperkaus irrottamalla kuhan suolen takapää irti. Suoli irtoaa kätevimmin, kun kalasaksilla leikataan peräaukon ympäriltä irti kolmionmallinen pala. Vaihtoehtoisesti voit laittaa kalan kyljelleen käsittelyalustalle ja painaa sen suolen poikki veitsenkärjellä kalan läpi peräaukon etupuolelta.

Kuhan umpiperkaaminen

Irrota kuhan kidukset etummaisesta ja takimmaisesta kiinnityskohdastaan kalasaksilla tai kahdella veitsenviillolla.

Kuhan umpiperkaaminen

Vedä varovasti kiduksista.

Kuhan umpiperkaaminen

Kalan koko ruoansulatuskanava tulee samalla helposti ulos, mikäli suolen irrotus on tehty oikein. Pidä kalaa toisessa kädessä pää alaspäin, niin homma sujuu helpommin. Kuhan sukutuotteet jäävät umpiperattaessa kalan ruumiinonteloon. Poista halutessasi mäti- ja maitipussit kidusten jättämän aukon kautta painamalla peukalolla kalaa mahapuolelta ja vedä ne ulos.

Kuhan umpiperkaaminen

Leikkaa etummaisen aukon kautta kuhan uimarakko halki ja poista rakon alta paljastuva munuaisveri harjaamalla selkärangan kummaltakin puolelta pienikokoisella hammas- tai pulloharjalla.