×
gsdg

Kuusi vinkkiä jigikalastajalle

Jigien tehokkuutta ei kukaan voine kiistää. Kovin kummoista eliniänodotusta pehmeille loiroille ei petokalojen riepotuksessa kuitenkaan voi luvata. Toisaalta, pehmovieheitä voi virittää entistä kalastavimmiksi monin tavoin. Tässä esittelemme kuusi vinkkiä pehmojen elinkaaren jatkamiseksi ja kalastavuuden parantamiseksi. Parhaimmillaan jigikalastus on paitsi tuottoisaa, myös erittäin luovaa toimintaa.

Vinkki 1: Pikaliima on ottijigin lisäelämä.

Usein kala vetää jigiltä ”housut kinttuihin” tai jigipään kaulus halkaisee ohuen jigin. Tippa pikaliimaa kaulukseen ja koukun mutkaan lisää rungon elinikää huomattavasti. Pikaliimaa kannattaa käyttää myös silloin, kun pujottaa kapeaa jigirunkoa koukkuun. Pikaliima tarttuu hieman kosteisiin pintoihinkin ja käyttö onnistuu myös vesillä. Puhalla pinnat kuiviksi ennen liimaamista.

Vinkki 2: Tussista väriä ja hajua.

Kuten eräs tunnettu kalaopas sanoi: ”Ei siitä hajusta haittaakaan ole”.
Valkosipulitussi on monelle jigaajalle jo vanha tuttavuus, mutta markkinoille on tullut myös täkykalan ja katkaravun hajuiset tussit.
Esimerkiksi ylin jigeistä, 3# Relax Kopyto kiisken-/ kuhanpoikasen värisenä ja höystettynä oranssilla viivalla vatsassa on todellinen tehopakkaus loppukesän pakka-ahvenille.

Vinkki 3: Hauen runteleman kumilötkön korjaus.

Hauenkalastuksessa isot pehmovieheet ovat osoittautuneet tehokkaiksi. Heikoin lenkki tässä on itse viehe eli pehmeä kumilötkö. Hauki ei armoa tunne ja huoltoa kaivataan.
Vesillä ensiapua antaa myrskysytytin, jolla viillot saa sulatettua kiinni. Jigien korjausaine on isojen viiltojen korjaamiseen parempaa. Sytyttimellä tehdyt korjaukset usein vääntävät jigin kieroksi.
Korjausaine ei tätä tee, mutta toimii vain kuivilla pinnoilla. Se myös kestää kuivua muutamia minuutteja, minkä ajan pintoja pitää painaa toisiaan vasten.

Vinkki 4: Kalastavuutta lovilla.

Vertikaalijigiin saa lisää eloisuutta tekemällä vatsaan ja pyrstön tyveen ylimääräisiä lovia. Idea sai alkunsa, kun hauki puri jigirungon lähes poikki. Kalastavuus tuntui tästä parantuneen ja nyt rasioissa on jo useita lovettuja jigejä.
Ylimmässä Quantumin Pelacig Shadissä on runkoon merkitty kohta, jonka voi leikata pois.

Vinkki 5: Apua apukoukuilla.

Jigipäässä on kaksi muuttujaa: pään paino ja koukun koko. Jigikalastajan peruskauraa ovat 1/0-4/0 koukkukoot 5-15 gramman painoisina. Pahimmillaan tämä tarkoittaa noin kahtakymmentä pussillista jigipäitä. Mikäli lyijyn raahaaminen kalareissuilla ei kiinnosta, voi hommaa helpottaa käyttämällä vain 1/0 kokoisia koukkuja ja ryydittää isommat rungot apukoukulla. Näin jigipäärasia kevenee huomattavasti. Apukoukku saa höynäytettyä myös varovasti jigiä närkkivät nirppanokat.
Paina apukoukun silmukka jigipään silmän juureen ennen kuin laitat jigin siimaan. Apukoukkuja myydään valmiina, mutta ne voi tehdä aivan hyvin itsekin. Käytännössä on vain yksi apukoukku kerrallaan, koska koukku ei ole kiinteästi jigissä kiinni.

Vinkki 6: Luo itse ottijigejä.

Pehmeää jigikumia on helppo sulattaa. Päästä siis sisäinen askartelijasi valloilleen ja luo rasiaasi aivan uusia ottijigejä. Tarvitset vain sakset ja tuikkukynttilän.
Pintoja tulee sulattaa kunnolla, jotta liitoksesta saa kestävän.
Esimerkeistä ylimpänä on chartreusen ja moottoriöljyn värisistä K.P. Baitsin Hybrid Wormeista tehty ”suklaabanaani” joka on varsinkin sameiden vesien kuhankalastajien perusväri. Värin saatavuus on kuitenkin hiukan heikohko, esimerkiksi mallina olevassa lierossa väriä ei löydy lainkaan. Niinpä se on tehtävä itse.

Teksti ja kuvat: Teemu Koski