Huom! Tämä fileointitapa sopii myös ruutanalle, suutarille ja pasurille.
Aloita fileointi pystysuorahkolla viillolla lahnan pään taakse selkäruotoon saakka.
Lahnan perinteinen fileointi
Selkärangan löydyttyä käännä veitsi vaakatasoon, paina selkärankaa vasten ja vedä filee sitä pitkin irti.
Lahnan perinteinen fileointi
Käännä kala ja toista sama.
Lahnan perinteinen fileointi
Poista fileistä vatsaevät ennen kylkiruotojen irrottamista.
Lahnan perinteinen fileointi
Poista fileistä kylkiruodot kalapiikkiä tai haarukkaa apuna käyttäen.
Lahnan perinteinen fileointi
Poista nahka pyrstöstä alkaen. Veitsen kahvan tulee kulkea laudan ja pöydän reunan ulkopuolella, jotta veitsi voidaan painaa kunnolla vaakatasoon lautaa vasten.
Lahnan perinteinen fileointi
Perinteisellä fileointitavalla valmistettu file näyttää tältä.