×

Lahnan perkaaminen selän kautta

Huom! Sama käsittelytapa sopii myös seuraaville kalalajeille: ahven, hauki, kuha, ruutana, säyne, siika, toutain ja suutari.

Tainnuta ja verestä lahna. Kun lahna savustetaan, sitä ei tarvitse suomustaa. Suomupeite suojaa lahnaa kuivumiselta. Ennen kuin aukaiset lahnan selästä, poista sen kidukset ja katkaise ruokatorvi, jotta sisälmykset irtoaisivat helposti.


Lahnan perkaaminen selän kautta

Käännä käsittelyalustalla lahnan selkä itseäsi kohti. Työnnä tukeva ja jäykkäteräinen veitsi lahnan selkälihakseen sen pään takaa selkärangan yläpuolelta. Kun veitsenkärki osuu kylkiruotoihin, työnnä veitsi ripeällä painalluksella niiden läpi kalan ruumiinonteloon.


Lahnan perkaaminen selän kautta

Tee veitsellä aloituskohdasta ruumiinontelon takaosan kohdalle peräaukon tasalle ulottuva viilto, joka katkaisee samalla kylkiruodot. Kookkaan lahnan paksut kylkiruodot voi katkaista erikseen myös kalasaksilla.


Lahnan perkaaminen selän kautta

Ota napakka ote katkaistusta ruokatorvesta ja poista sisälmykset vetämällä ne ulos selkään tehdyn aukon kautta. Suoli irtoaa takapäästään helpoiten saksilla leikkaamalla.


Lahnan perkaaminen selän kautta

Pyyhi selkärangan alla oleva hyytelömäinen munuainen pois talouspaperilla. Puhdista samalla lahnan ruumiinontelo. Varo sormiasi työntäessäsi ne kalan sisään, sillä lahnan katkaistut kylkiruodon tyvet ovat erittäin terävät ja ne rikkovat helposti käden ihon.