×
gsdg

Kesämökin savuahvenet

  • 6 isoa ahventa
  • (tai niin monta kuin
  • savulaatikkoon mahtuu)
  • karkeaa merisuolaa
  • leppälastuja
  • muutama katajanoksan
  • kärki
  • 3-4 sokeripalaa
  • (ruokaöljyä)

Poista ahventen sisälmykset ja kidukset. Muista myös munuaisveri. Huuhtele tai pyyhi puhtaaksi tarvittaessa.

Viillä kalan sisäpuolelta selkärangan vierestä selkälihakseen kalan päästä
alkaen peräaukon kohdalle (tai halutessasi pyrstöön saakka) viilto, joka ei kuitenkaan mene läpi selkänahasta. Ripottele viiltoon ja kalan vatsaonteloon karkeaa merisuolaa makusi mukaan.

Laita ahventen vatsoihin katajanoksat pitämään ne muodossaan ja lado ne astiaan. Ripottele vielä suolaa päälle. Anna suolaantua noin 3–4 tuntia viileässä
paikassa.

Lado savulaatikon tms. pohjalle leppälastuja, muutama katajanoksan kärki ja sokeripalat. Laita rasvapelti ja ritilä paikalleen. Halutessasi voit sivellä ritilän ruokaöljyllä, jotta kalat eivät tartu siihen savustuksen aikana.

Ravistele ahvenista ylimääräinen suola pois ja lado ne savustuslaatikkoon.

Savusta kohtuullisella tulella noin 30–40 minuuttia ahventen koosta ja tulen voimakkuudesta riippuen. Ahvenet ovat kypsiä, kun niiden evät irtoavat helposti vetämällä.

Nauti sellaisenaan tai tee savukalaherkkuja.

Kuvateksti: Ahventen vatsaonteloon laitetut katajanoksat estävät niitä painumasta savustuksen aikana sekä antavat hienon aromin.
Savuahvenet voi nauttia vaikkapa sellaisenaan kesäillan sormiruokana.

Lisätietoja ahvenen käsittelystä