×
gsdg

Patakukko muikuista

TAIKINA

  • 9 dl ruisjauhoja
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 5 dl vettä
  • 1 dl rypsiöljyä
  • 3 tl suolaa

TÄYTE

  • 1 kg päättömiksi perattuja muikkuja
  • 600 g lanttua
  • 100 g porsaan rasvaista kylkilihaa ohuina
    siivuina
  • 2-3 tl suolaa

Huuhdo peratut muikut ja laita ne siivilään valumaan.
Tee taikina. Sekoita jauhot ja suola. Lisää joukkoon
vesi pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Lisää
lopuksi öljy. Valmiin taikinan ei pitäisi takertua käsiin ja jos näin
käy, lisää hiukan jauhoja.

Leikkaa taikinasta patakukon kantta varten sopiva
pala. Voitele pata.

Kaulitse loput taikinasta sopivanpaksuiseksi kuoreksi.
Vuoraa sillä pata sisäpuolelta yläreunan tasalle. Kun
taikina on painettu padan sisäreunaa vasten, painele
se sormenpäillä tasaiseksi.

Kuori ja leikkaa lanttu 2–3 millin siivuiksi.
Lado padan pohjalle taikinan päälle tasainen kerros
muikkuja. Ripottele päälle suolaa maun mukaan.
Lado muikkujen päälle kerros lanttusiivuja ja niiden
päälle kerros porsaan kylkilihaa. Lado lihan päälle
jälleen muikkuja, mausta suolalla ja jatka kerroksittain,
kunnes ainekset on käytetty tai pata on täynnä.
Muotoile lopputaikina padan kanneksi ja liimaa se
veden avulla kiinni padassa olevaan taikinaan yhtenäiseksi
kuoreksi. Kannen voit halutessasi silottaa
veden ja sormen avulla.

Painele kanteen haarukalla muutamia reikiä. Laita
padan oma kansi päälle.

Paista patakukkoa ensin tunti 200 asteisessa
uunissa. Pudota sitten uunin lämpö 125 asteeseen
ja jatka paistamista 4–5 tuntia.

Padan voit myös jättää sähköuuniin virran katkaisemisen
jälkeen jäähtymään ja muhimaan yön yli, jolloin
sen maut tasaantuvat.

Suoraan uunista ulos otettua kuumaa kukkoa ei kannata
leikata, sillä se saattaa levitä. Irrota jäähtynyt
kukko veitsenterän avulla padan reunoista ja kaada
se ylösalaisin tarjoilulautaselle.

Leikkaa patakukosta sopivat annospalat ja lämmitä
ne halutessasi. Tarjoa raikkaan salaatin ja voinokareen
kera vaikkapa iltapalaksi.

Lisätietoja muikun käsittelystä