×
gsdg

Selästä täytetty savulahna

  • 1 iso lahna (kernaasti yli 1,5 kg)
  • hienoa merisuolaa

Täyte:

  • 100 g hienoksi suikaloitua porkkanaa
  • 100 g kesäkurpitsaa
  • 100 g silputtua punasipulia
  • 2–3 valkosipulin kynttä
  • 100 g pekonikuutioita (kinkkua tai salamia)
  • 1 tl mustapippuria myllystä
  • 1 tl viherpippuria murskattuna
  • 1 rkl juoksevaa hunajaa
  • 1 rkl tuoretta (tai 2 tl kuivattua)
  • rakuunaa silputtuna
  • ½ dl kuivaa valkoviiniä tai siideriä
  • 1 tl suolaa

Suolaa lahna hienolla merisuolalla.
Tee täyte. Suikaloi porkkana ja kesäkurpitsa. Silppua punaja valkosipulit.

Ruskista pekonikuutioita kuumalla pannulla ja lisää pippurit. Kaada vihannekset pannuun ja freesaa ne pekonin kanssa. Mausta hunajalla ja rakuunalla.

Lisää viini tai siideri ja keitä kasaan. Lisää lopuksi tarvittaessa suolaa.

Aseta selästä aukaistu lahna ennen täyttämistä öljytylle
savustuslaatikon ritilälle siten, että viilletty selkäpuoli on ylempänä. Muuten nesteet valuvat ulos kypsennyksen aikana. Lusikoi täytettä lahnan sisään runsaasti. Sulje selän viilto hammastikuilla tai ompele se kiinni muutamalla lankatikillä (älä käytä kuumuudessa sulavaa muovilankaa).


Savustusaika riippuu kalan koosta ja tulen voimakkuudesta.
Savusta 1,5-2 kilon painoista lahnaa pienellä liekillä 60–75 minuuttia (noin kilon painoisen lahnan savustusaika on
45–55 minuuttia). Kala on valmis, kun sen rintaevä irtoaa
helposti vedettäessä.

Täytetyn lahnan sisällä olevien lisukkeiden ohella salaatti (salaatti, kurkku ja tomaatti) ja tumma leipä esimerkiksi kotikaljan, piimän tai veden kyydittäminä sopivat mainiosti tarjottavaksi savulahnan kera.

Lisätietoja lahnan käsittelystä