×
gsdg

Vetouistelu

Vetouistelu on noussut viime vuosikymmeninä useiden suosikkilajiksi. Moni-ilmeiset ja laajat järvemme sekä meren rannikko ja ulapat tarjoavat lajille hyvät ja monipuoliset harrastamismahdollisuudet.

Vetouistelijan välineet

Harrastuksen alussa uistelija voi käyttää samaa kelaa, vapaa, siimaa ja viehettäkin kuin heittokalastaja. Varsinaiset vetouisteluvarusteet ovatkin sitten astetta järeämpiä. Lisäksi tietenkin tarvitaan vene. Välineet tulee hankkia siihen tarkoitukseen, mikä on pääasiallisin kalastustapa. Saaliin ylösottoa helpottamaan kannattaa hankkia reilun kokoinen haavi.

Moottoriuistelussa tarvitaan kaikuluotain, plaanarit, syvätakila, vapatelineet sekä kunnollinen vesialueen kartta tai karttaplotteri. Jokaisen vetouistelijan perusvarustukseen kuuluu myös kelluntavarusteet.

Vavat

Vetouistelijan vapa on vain kalan väsytystä varten. Tästä syystä keskihintaiset lasikuituiset tai hiilikuitusekoitevavat ovat varsin käyttökelpoisia. Vavan sopiva pituus on 6–8 jalkaa. Liian pitkä vapa on hankala hallita haavimisvaiheessa.

Kelat

Vetouistelussa on kunnollisella jarrulla ja räikällä varustettu hyrräkela ainoa järkevä vaihtoehto. Erikoistapauksissa, kuten esim. lyijysiiman käytössä on suoravetoinen, ilman siiman ohjainta oleva kela, käyttökelpoinen.

Siimat

Vetouistelusiiman valinnassa on olennaista vetolujuus, solmujen pitävyys sekä käytettäessä pitkiä vetopituuksia myös siiman venyvyys. Suositeltavat siimapaksuudet ovat 0,30 mm ylöspäin, tosin kuitusiiman paksuudeksi riittää 0,25–0,30 mm.

Koska vetouistelussa on samaan aikaan vedossa useita vapoja, eivät hieman paksummat siimat ole haitaksi esimerkiksi pohjatärppien ja suurempien saaliskalojen johdosta.

Lisätietoja siimoista

Lisätietoja solmuista

Vieheet

Yleisimpiä vieheitä ovat vaaput ja lusikat. Lisäksi käytetään vetoperhoja ja täkyrakseja sekä erilaisia houkutinlevyjä. Yleisimmin vieheen koko on 8-15 cm.

Lisätietoja vieheen valinnasta

Kuinka aloittaa vetouistelu

Aluksi riittää kahdesta neljään vapaa ja luotaimella varustettu vene. Harjoittele useamman vavan käyttäytymistä kaarroksissa sekä erilaisissa tuuli- ja aalto-olosuhteissa. Kun lisäät vapojen määrää, tarvitset kunnon vapatelineet sekä levittimiä. Alussa ns. pikkuplaanarit ovat toimivia, mutta vapamäärän noustessa yli kuuden tulee ajankohtaiseksi varsinaisten plaanarien hankinta. Ne voit tehdä itse tai ostaa alan liikkeistä. Myös takilan hankinta tulee ajankohtaiseksi harrastuksen edetessä.

Kalastustekniikka

Petokaloihin kuuluvat saaliskalat löytyvät useimmiten sieltä, missä niiden luontaiset ruokalajit oleskelevat. Erilaiset penkat ja karikkojen seudut tarjoavat usein miellyttävän yllätyksen, mutta varsinkin yön hetkinä löytyy ottihalukkaita petoja myös selkävesiltä, missä ne ovat saalistamassa pintautuvia parvikaloja.

Niin kirkkaista kuin sameammistakin vesistä saadaan kalaa myös aivan pinnasta. Kirkkaissa vesissä uistellaan jopa usean kymmenen metrin syvyydestä, mutta sameissa vesissä pääosin alle 10 metrin syvyydestä.

Kesäaikaan parhaat ottiajat ovat hämärät hetket auringon nousun ja laskun tietämissä, mutta alkukeväästä ja loppusyksystä antaa keskipäiväkin hyvin saalista.