×
gsdg

Pilkintä

Pilkkiminen on perinteinen suomalainen talvikalastusmuoto. Pilkillä voi tavoitella lukuisia eri kalalajeja, kuten ahven, särki, siika, made, kuha, hauki ja kirjolohi. Kesällä voi pilkkiä veneestä.

Pilkkivälineet

Pilkkijän perusvälineet ovat vapa, siima, pilkki, jääkaira ja istuin. Turvallisuutta jäällä liikkumiseen lisäävät jäänaskalit ja tarvittaessa kelluntavälineet. Tavoiteltavat saalislajit määräävät pilkkijän välineistön.

Pilkkivapa

Hyvän pilkkivavan perusominaisuuksia ovat helppokäyttöisyys, keveys, kestävyys, sekä käteen sopivuus. Pääosin pilkkivavat ovat kelallisia ja niiden valmistusmateriaaleina erilaiset muovilaadut tai puu.

Käytännössä kolmella eri vapamallilla pystyy kalastamaan monipuolisesti eri kalalajeja. Vapojen perustyypit ovat jäykkäkärkinen vapa pystypilkeillä ja tasapainoilla pilkintään, herkällä säädettävällä kärjellä varustetut pystypilkki- ja mormuskavavat sekä aktiivipilkkijöiden suosimat haarukkavavat, joissa siiman voi kehiä pilkinnän aikana vavan päissä olevien tappien väliin.

Siima

Siiman paksuus vaihtelee pilkkitavasta ja -tekniikasta riippuen 0,10–0,40 mm välillä. Ohuimmat siimat soveltuvat vain mormuskointiin ja paksuimmat ainoastaan suurten kalojen pilkkimiseen raskailla pilkeillä.

Hyvän pilkkisiiman perusominaisuuksia ovat pakkas- ja solmukestävyys. Myös siiman erottuvuus ja käsiteltävyys tulee ottaa huomioon valintaa tehdessä.

Lisätietoja siimoista

Lisätietoja solmuista

Pilkit

Pilkin tehtävänä on houkutella värinällään ja uinnillaan kaloja, jotka aktivoituvat ärsykkeeseen tavoitellen syöttiä tai värikoukkua. Pilkkiä valikoitaessa tulee ottaa huomioon muun muassa pyydettävä kalalaji, kalastussyvyys sekä veden väri. Yleisenä sääntönä värin valinnassa on kirkas pilkki kirkkaaseen veteen ja päinvastoin.

Mormuskat ja koukut

Perinteisen pystypilkin kanssa voi käyttää erilaisia mormuska- ja värikoukkuvaihtoehtoja. Niiden eri väreillä ja värien eri yhdistelmillä on vaikutusta kalojen nappaamiseen. Koukkujen kokoina käytetään yleisimmin numeroita 6–14 kalalajin, kalan koon ja syötin mukaan. Koukun tulee olla aina terävä.

Jääkaira

Pilkkijän perusvarusteisiin kuuluu hyvä jääkaira, jonka terän halkaisija on yleisimmin 4 tuumaa. Terä tulee suojata aina hyvin. Pilkinnän ajaksi suojaamaton kaira pitää kairata jäähän pystyyn jo oman turvallisuuden vuoksi.

Syötit

Yleensä pilkissä käytetään syöttinä kärpäsentoukkia, surviaisentoukkia, matoja, kalan silmää tai kalan palaa. Nykyisin on saatavana myös keinotekoisia syöttejä kaikista mainituista. Tasapainopilkillä ja värikoukulla pilkittäessä kalaa saadaan ihan hyvin ilman syöttiäkin, jos oikeat ottivärit ja uittotekniikka ovat hallinnassa.

Lisätietoja vieheen valinnasta

Pilkkijän pyyntipaikat

Kokeilemisen arvoisia paikkoja ovat salmet, selkäkarikot, ruohikkolahdet, jokisuut sekä jyrkkien syvänteiden reunat. Usein myös jäälle syntyneet railot ja märän lumen alueet houkuttelevat kalaparvia. Aktiivinen pilkkipaikan vaihto ja kalojen etsiminen eri syvyysvyöhykkeistä tuottaa aina parhaan saaliin.

Napauta alla olevaa kuvaa, niin näet videon.