Silakan fileointi käsin
Vinkki: Ison silakan fileointi veitsellä
Ison silakan voi fileoida myös kuolinjäykkänä veitsen avulla. Leikkaa silakan pää irti, viillä sen maha auki ja kaavi sisälmykset, mäti tai maiti sekä uimarakko pois veitsen tai sormen avulla. Pyyhi veri ja lima tarvittaessa pois talouspaperilla.
Tee veitsenkärjellä viillot selkärangan molemmin puolin siten, että veitsi ei mene läpi selkänahasta ja poista selkäranka. Aukaise silakka sisäpuoli ylöspäin ja poista kylkiruodot veitsellä.
Kookkaan silakan tai päättömän rasvasillin voi fileoida myös perinteiseen tapaan siten, että fileet irrotetaan toisistaan. Poista kalan sisälmykset ja aseta se käsittelyalustalle. Leikkaa päällimmäinen filee irti selkärangan suuntaisesti. Käännä kala toiselle kyljelleen ja irrota myös toinen filee samalla tavalla. Poista molemmista fileistä mahdolliset näkyvät eväruodot sekä kylkiruodot kylkiruotolevyn alle uppoutuvilla fileen pitkittäissuuntaisilla viilloilla.